085 - 06 06 668 [email protected]

Voor kleine ondernemers is het vaak niet interessant om een advocaat in de arm te nemen of financieel verzekerd te zijn tegen debiteuren die nalatig zijn. Het is vaak gewoon weg niet rendabel. Een jurist of een incassobureau wat dan voor u op basis van no cure no pay zijn werk doet, lijkt dan ook zeker de oplossing, maar leest u wel de kleine lettertjes?

Als we nu eens kijken naar de wereld van incassobureaus, komt No Cure No Pay veel voor. Echter wanneer zij succesvol incasseren, verdienen zij niet alleen op de debiteur maar rekenen zij een vast bedrag of percentage ook aan de crediteur. Ofwel, het gaat van No Cure No Pay naar We Cure, You Pay, dubbelop dus. Is dat dan ook de reden waarom er zoveel incassobureaus in Nederland zijn?

Het is natuurlijk best raar wanneer we dit fenomeen onder de loep nemen. U, als crediteur, heeft een recht op iemand anders, de debiteur. Dit recht heeft u verkregen door het leveren van diensten of goederen. Doordat de debiteur nalatig is gaan we bij No Cure No Pay er nu van uit dat het recht minder waard wordt. Juist doordat de debiteur nalatig is er in de wet vastgelegd dat voor het incasseren van dergelijke gevallen kosten in rekening mogen worden gebracht voor de tijd en energie die er ingestoken moet worden om te vorderen. Het extra in rekening brengen van kosten aan crediteuren is dus eigenlijk een verkoop truc voor extra inkomsten.

Als we dit alles even laten bezinken en er dan nog eens goed over nadenken is het dus best raar dat wij inzake van een no cure no pay een incassobureau moeten betalen. Eigenlijk zouden zij moeten investeren. Het indienen van een vordering bij een incassobureau is hier te vergelijken met het aanreiken van een lead. Het geeft een incassobureau de mogelijkheid omzet te genereren en daarvoor zou een incassobureau wellicht de crediteur moeten betalen.

Bij een incassobureau zal daarentegen altijd de redenering zijn, dat zij ook risico lopen. Zij zullen ook moeten investeren,voornamelijk in tijd en middelen om openstaande facturen succesvol te incasseren. Daarnaast lopen incassobureaus het risico kosten te maken waarbij er een negatief incassoresultaat is, ofwel het openstaande bedrag wordt niet geïncasseerd en inkomsten vervallen.

Een incassobureau wat zijn diensten dan kosteloos levert aan een crediteur, lijkt dan veel rechtvaardiger. U wilt namelijk als crediteur niet dubbelop betalen. U loopt in eerste instantie over het uitstaande bedrag namelijk al rente mis, de mogelijkheid om van het geld te investeren, en kan het leiden tot financiële(liquiditeit)problemen binnen eigen bedrijf. En hier vergeten we dan even voor het gemak de hoofdpijn die het u oplevert, omdat u achter uw hard verdiende geld aan moet zitten. En in tweede instantie betaalt u uiteindelijk het incassobureau terwijl zij incassokosten aan de debiteur rekenen die de kosten voor het incasseren al zouden moeten dekken.

No cure No pay kost bij positief incassoresultaat over het algemeen dus geld en dat klinkt als een slechte investering! Ik raad u dan ook aan om de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes te lezen en navraag te doen, aangezien no cure no pay niet direct betekend dat het kosteloos is. Daarnaast is het ook verstandig om u te laten informeren over welke incassokosten aan de debiteur worden gerekend, hoeveel dat is en waar deze kosten op gebaseerd zijn. U wilt liever ook niet dat uw debiteur onnodig zwaar financieel benadeeld wordt, Toch?